Skogskarlsgulden 2018

Skogskarlarnas Guld
Nästa år är det ett sekel sedan det första Skogskarls-Guldet delades ut. Innan vi når denna historiska gräns har vi att dela ut årets Löpande och Ledande Karl i Norden. Märket har delats ut sedan 1919 och kan endast erhållas vid ETT tillfälle.

pande Guldet
tilldelas Eskil Kinneberg, Norge. Eskil började sin orienteringskarriär i Raumar Orientering men springer numera för IFK Göteborgs starka elitgäng. Han får Guldet för sina fina insatser under årets mästerskapstävlingar. På den individuella medeldistansen vid VM i Riga segrade Eskil före alla andra världsorienterare. Segermarginalen skrevs till sex sekunder. Han var också med i Norges lag som segrade i stafetten vid VM. Även på EM i Schweiz blev det Guld i stafett. Eskils säsong har även i övrigt varit lyckosam där vinsten av den klassiska 10-milakavlen är en av alla framgångsrika tävlingar som Eskil genomfört under året.

Ledande Guldet
tilldelas Yngve Johansson, Värmland. En lång ledargärning inom svensk orientering och då främst inom den militära delen får välförtjänt sin belöning. Började orientera i Tullinge innan klubbyte till Järfälla OK. I den senare föreningen var han med om att vinna 10-milakavlen vid två tillfällen. Yngve blev på 60-talet svensk mästare i fälttävlan. Tillbaka i Tullinge fick Yngve vara med om en unik händelse. Han ingick i det segrande laget när föreningen vann 25-manna men i sin militära roll var han också prisutdelare. Armén var sponsor och vid detta tillfälle fick han agera som Fantomen. Arbetet inom militären tog Yngve vidare till Halmstad och senare till Värmland. Ledaruppdrag har varit många. Ordförande i förening, ledamot i distriktets organisation samt Talman i Värmlands Skogskarlar är några av uppdragen. Internationellt har Yngve verkat inom den militära idrotten i drygt 25 år. Han har varit sekreterare, president och lagledare för landslaget. Yngve har också ett stort intresse för att historien inom orientering dokumenteras. Det har resulterat i en dokumentation om Kristinehamns OK:s 50 år som förening, en skrift om orienteringens utveckling inom den militära idrotten (CISM) samt att Yngve deltog i framtagandet av en minnesskrift om Skogskarlarna i Värmland.

Båda mycket värdiga mottagare av årets Skogskarls-Guld.

Hövitsman Carl-Erik delar ut Löpande guldet till Eskil