Hälsning från Hövitsmannen

Sommaren 2018
Vilken fantastisk sommar vi haft på våra breddgrader, unikt. Nu åter till verkligheten och hösten som i de flesta SKK-klubbar innefattar Ting och Blot. Under sommaren har det hänt en del som jag tänker delge.

Ålderman Rune
Den 17 juni fyllde Rune 100 år. En storslagen fest i hans och grannens trädgård var en av sommarens höjdpunkter. Över 120 gäster var på plats. Tal, uppvaktning och gåvor till Runes fond, musik, underhållning i form av Göran Gabrielsson och annat gjorde söndagens eftermiddag till ett oförglömligt minne. Tillsammans med undertecknad var Nordens Skogskarlar representerade av Nordkassabevarare Christer G. Rune var i högform och tyckte att dagen varit fantastisk. Rune tillhör numera gänget Sekelkarlar! och vi alla Skogskarlar hurrar fyrfalt.

Veteran-VM i Danmark
Nordrådskarl Ole H i Danmark tillsammans med övriga funktionärer från Själland ansvarade för årets mästerskap för veteraner. Över 4000 orienterare från världens alla hörn var på plats. Fina tävlingar gjorde att de tävlande trivdes. Värdiga vinnare utsågs och arrangören var också en vinnare.

Skogskarlsträff
Årets O-ringen arrangerades i Ångermanland. I anslutning till tävling brukar det vara en träff för Skogskarlar och Skogsflickor. Så också i år. På kvällens program fanns tre punkter. Inledde gjorde Mia Karlsson som informerade om det gemensamma turistprojekt som 4 kommuner har kring ”Höga kusten”. En bra satsning som gjort att flera turister hittat till trakten.

Generalsekreteraren för 5-dagars 1994 i Ångermanland, Ingegerd Lusensky, berättade minnen från distriktets förra arrangemang. Hon gjorde detta på ett inlevelsefullt sätt som gjorde att de närvarande kände sig vara förflyttade nästan en kvart sekel tillbaka.

Undertecknad avslutade programpunkterna med att berätta historien om Skogskarlarna och därmed också begynnelsen av orienteringen i Sverige. Nästa år är det 100 år sedan den första organiserade tävlingen arrangerades i Stockholm. Skogskarlarna kommer att uppmärksamma detta en helg i mars 2019, i dagsläget inte klart vilken helg det blir. Det blir i alla fall orientering på gammal karta, besök på ursprungsplatsen för Skogskarlarnas bildande och lite annat. Senare i år återkommer vi med mer information kring detta.

Hösten 2018
Nordskrivaren kommer i mitten av september skicka ut årsdokument. Fundera redan nu på kandidater till årets Guldkarl, Löpande som Ledande Karl. Förslag skall vara inne senast den 20 oktober.

SUS, Carl-Erik

Jerker Lysell, Carl-Erik Johnsson, Rune

Inge Blomberg, SOFT:s ordf, Christer Grunder, Rune och Carl-Erik Johnsson
Ingegerd Lusensky